måndag 5 januari 2015

Förrättspanacotta med löjrom

Jag gjorde en väldigt god förrätt på nyårsafton, en panacotta med löjrom. Den är lätt att göra, men känns ändå sådär lyxigt god, prova vettja! 

6 st 

2,5 dl vispgrädde 
2 dl turkisk yoghurt
2,5 gelatinblad
0,5 tsk salt
1 knivsudd cayennepeppar 
1 dl färsk, finhackad gräslök (el. dill, el. blandat dill/gräslök)
1 dl löjrom 
1 dl handskalade räkor 

Börja med att blötlägga gelatinbladen i kallt vatten i fem min. 
Koka upp grädden och ta den från plattan. Krama ur vattnet ur gelatinbladen  och rör ned dem i grädden tills det blir slätt och riktigt blandat. 
Rör sedan ned yoghurt, dill och kryddor. 
Häll upp i små glas/formar (jag använde ljuslyktor från IKEA ;) , ställ kallt (minst en timme) innan servering. Kan med fördel göras dagen innan. 
Precis innan servering lägger du på löjrom, räkor och dill/gräslök. 

Jag valde att servera tillsammans med ett tunt fröknäcke, för krispighetens skull! 

Fröknäcke med vallmofrön

1 dl mandelmjöl
1,5 dl sesamfrön
1,5 dl linfrö 
0,5 dl chiafrön
1 dl solrosfrön 
1 msk fiberhusk 
2 dl HETT vatten
0,5 dl neutral kokosolja 

1 msk vallmofrön
Flingsalt 

Sätt ugnen på 150 grader.
Blanda de torra ingredienserna (utom vallmofrön och flingsalt)  
Värm vattnet och blanda ned kokosoljan. 
Blanda samman med de torra ingredienserna. 
Blöt händerna med kallt vatten och tryck försiktigt ut degen på ett bakplåtspapper på en plåt, så tunt du kan.
Strö över flingsalt och vallmofrön. Tryck försiktigt till med handflatorna så det fastnar på brödet.
Grädda i ca 50-60 min. 
Låt svalna och bryt sedan lagom stora bitar. 

Lycka till! 





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar