fredag 9 augusti 2013

Italienska köttbullar

Idag lagade jag och Charlie mat tillsammans. Han tycker det är kul att få vara med, röra, hälla i, fråga, smaka! 
Låt barnen vara med i köket!! Åtminstone när ni är lediga, och har tid! Det lägger grunden för bra matvanor! Barnen blir stolta av att få servera "sin" rätt och äter oftast mycket bättre när dom själva varit med och lagat den!! 

Vi gjorde italienska köttbullar i en gräddig tomatsås med riven parmesan. Till det serverade vi blomkålsris. Jättegott!! 


Recept för fyra personer, såhär gör man:

Tomatsås
1 röd lök
2 vitlöksklyftor
2 tsk basilika
2 tsk oregano
2 tsk timjan
1 krm svartpeppar 
1/2 tsk salt
1 burk Polpa tomatkross 
3 dl vispgrädde 
1 msk italiensk kalvfond
1 dl finriven parmesan 

Hacka lök och vitlök och stek i rikligt med olivolja el smör, tills löken blivit mjuk (ej brun). Tillsätt kryddorna och låt de fräsa med. Tillsätt tomaterna, fonden och grädden. Låt puttra på svag värme med omrörning då och då, medan du fixar resten.

Köttbullar
500 g färs (nöt el lamm) 
2 pressade vitlöksklyftor
1 ägg 
2 msk vatten
1 msk italiensk kalvfond
1 tsk basilika 
1 tsk oregano
1 tsk timjan
1/2 tsk salt
1/2 tsk svartpeppar 

Blanda allt utom färsen i en bunke. Tillsätt sedan färsen och blanda väl! 
Rulla köttbullar och stek dem i smör, så de får lite yta. Lägg sedan ned dem i tomatsåsen och låt dem puttra klart där. 

När du stekt klart köttbullarna och fått ner dom i såsen, tillsätter du den rivna parmesanosten.

Vi serverade rätten med blomkålsris (grovriven blomkål, kokas 3 minuter i saltat vatten) idag, och det var jättegott! 

Hoppas det smakar! 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar