måndag 29 juli 2013

Baconlindad köttfärslimpa..


Idag var jag sugen på husmanskost!! Så det fick bli köttfärslimpa! 
Till det serverades rostad sötpotatis och sallad. Varför väljer jag då sötpotatis och inte potatis? Fastän sötpotatisen har ett högre kolhydratinnehåll (20g/100g) så har den ett lägre GI, dvs ditt blodsocker höjs ej lika snabbt som när du äter potatis. Potatis innehåller lektiner, som minskar näringsupptaget, det gör inte sötpotatis, tvärtom!! Sötpotatis är fullproppade med näring och en stor källa till mineraler som mangan, folat, koppar och järn. Den mörkare sorten är rik på karotener (förstadium till vitamin A), vitamin C, B2, B6, E och biotin. Sötpotatis är också en fantastisk källa till kostfiber. 
Är man ute efter att minska i vikt bör man kanske avstå sötpotatisen, eller äta den mer sällan. Men lever man ett aktivt liv, tränar och rör sig, ser jag inget hinder att njuta av den då och då! Perfekt alternativ för barnen med!! 


Idag rostade jag sötpotatisen med smör, salt och svartpeppar på 200 grader i ca 20 min.

Recept på köttfärslimpan kommer här.
Blanda samman följande och forma en limpa;
500g nötfärs
1 ägg
2 msk kalvfond
1 röd lök (finhackad)
1 vitlöksklyfta (pressad)
1 krm svartpeppar 
1/2 tsk salt
 
Täck limpan med 1 paket bacon, lättast om du klipper av baconen på mitten och lägger dem omlott över limpan.
Grädda på 200 grader i ca 30 minuter.

Gräddsås
2 dl grädde 
1 msk kalvfond
1 tsk soja 
2-3 msk av "geggan/spadet" som blir i formen när köttfärslimpan gräddats (låt dig inte luras av att det ser oaptitligt ut!! Smaken är kanon!!)
Koka upp och låt koka ned till lagom tjocklek. 

Lycka till!! 

2 kommentarer: